Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2018 14:46 - На всяка манджа – палмова мазнина
Автор: lulchev Категория: Други   
Прочетен: 963 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.05.2018 15:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако човек чете какво съдържат хранителните стоки, ще установи, че два часа няма да му стигнат, за да намери в един супермаркет хранителна стока, която не съдържа палмова мазнина. Не съм се сетил да погледна, а и не смея, но току-виж и на етикета на някое шише със заглавие "Олио" намеря "Съдържание: Смес в променливо съотношение на палмово и слънчогледово масло".

Разбира се, нямало нищо страшно, учените вече били доказали, че палмовата мазнина, ако не е хидрогенирана, не била вредна. Демек седнали няколко китайски, индийски и прочие докторанти, борещи се за успешното си бъдеще, и следвайки напътствията на ръководителите си, оправдаващи успешното си настояще, направили изследвания и ги публикували в научно рецензирани списания с импакт фактор. И изследванията сочели, че няма данни палмовата мазнина да е вредна. Сигурно и разните агенции за безопасност на храните също да са поработили по въпроса, може би четейки споменатите изследвания. Само че откъде да знам дали след 5 години други китайски и индийски докторанти няма да публикуват нови изследвания, доказващи точно обрантото. А след още няколко години пак да се окаже, че палмовото масло е безвредно, но с еди-какви си важни уговорки, а после пак да се окаже, че е вредно, с други важни уговорки и така до пълна победа на разума над суеверията и предразсъдъците. По едно време и еди-колко си грама алкохол на ден бяха за препоръчване, пък нови изследвания показаха, че не били. Аз си спомням как в училище ни облъчваха с кварцови лампи, за да сме здрави, пак науката го беше доказала, пък напоследък, ако не се лъжа, науката доказа друго. (С което не искам да кажа да не вярваме на науката, но все пак да внимаваме.)

Тази епидемия от използване на палмова мазнина сигурно е от последните 20-30 години. Хайде, 50-60 да са. Палмовото масло днес не просто се ползва, то се ползва в безпрецедентни количества. Може захарта и солта, дето са толкова навикани, да са вредни, но човечеството има стотици години опит в използването им. Горе-долу, каквото е имало да се види за вредността и безвредността им се е видяло. Има натрупан опит и със слънчогледовото олио, зехтина и т. н. А с палмовата мазнина бялото човечество не знам дали има натрупан такъв опит. Та за какво трябва да се експерименира, какво е това маниакално по форма пъхане във всичко на тази палмова мазнина, вместо традиционните видове. Заради проклетите пари, разбира се!

И да, пише с шрифт 2 пункта, че има палмова мазнина в даден продукт, обаче това пак е вкарване тихомълком през задната врата, пък и не ти оставят вече избор. Абе като е толкова хубава, защо не напълнят 9/10 от рафтовете за мазнини в супермаркетите с палмова мазнина. И защо в рецептите по книгите и интернет не вземат да бухат палмово масло във всеки сладкиш, курабия и манджа. Явно хората не я искат. Абе инертни ли са, консервативни ли са, със старо мислене ли, изтъкани от предразсъдъци ли, неуспешни и страхуващи се от Новото ли, неприемащи ценностите на пазарната икономика ли, това си е тяхна работа! Не ви искат палмовата мазнина. Като не я искат, не я пъхайте във всеки продукт. Ха-ма-ха! (да не ползвам друго възклицание).




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lulchev
Категория: Други
Прочетен: 176825
Постинги: 148
Коментари: 6
Гласове: 97
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031