Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2014 15:04 - постни ястия - 9
Автор: sourteardrop Категория: Рецепти   
Прочетен: 2703 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 28.06.2014 15:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Таханов сос за салати и ястия Продукти: Сусамов тахан, лимон, чесън, малко вода, сол.
Начин на приготвяне: Сусамовият тахан внимателно се разрежда с лимоновия сок и малко вода. Прибавя се счукан чесън и се посолява. По желание може да се добави малко къри. Получения сос е идеален за гарниране на салати, постни кюфтета и др. ястия.

http://www.sveta-petka.com/rezepti.htm

Ароматно просо със свежест, таханов сос и билкова зелена салата -http://www.alfiola.net/aromatno-proso-tahanov-sos-zelena-salata/#sthash.qY2Gfctk.dpuf


 

image

През повечето дни това, което ми се яде са само сурови плодове, зеленчуци, ядки …. но има и някои дни, когато ми се прияжда и нещо готвено, топличко и ароматно. Но все пак ако ям готвено, то е един път на ден, много рядко да са два, тъй като чувствам как вътрешната ми енергия се забавя. А когато готвя, обикновено това, което може да остане сурово, го запазвам без да го варя и в последствие го добавям към вече поизстиналото ястие. По този начин храната придобива прекрасна свежест, жизненост, хранителните вещества се запазват и зеленчуците остават ароматни и изпълващи сетивата.

Такава е и тази рецепта … комбинация на просо със свеж копър и доматчета, поляти с таханов сос „Тахини“ image

  Продукти за основното ястие за около 2 порции:

просо – 200 гр
домат – 1 голям или 2 по-малки
копър – голяма връзка


подправки:

червен пипер – лют и сладък
джоджен
хималайска сол


Приготвяне:

Сварете просото и в края на готвенето излейте почти цялата вода. Добавете подправките и солта и върнете тенджерата на котлона, като бъркате около половин минута. Дръпнете ястието настрана, оставете го на спокойствие и докато приготвяте останалите неща, просото ще е поело излишната вода, няма да се е получило преваряване и температурата му вече няма да е толкова висока, когато добавите суровите съставки image

Ястието от просо го поръсете обилно с нарязан на ситно копър (заедно с дръжките) и малки парценца домат. А от горе го полейте с таханов сос „Тахини“. 

 
image

Този сос го научих от групичка араби преди около 4-5 години, при едно от качванията си на рилските езера. Но тази история ще ви я разкажа някой друг път … съвсем скоро image


За тахановия сос „Тахини“:

пълнозърнест тахан, по възможност суров (използвах на „Тръндеви“, но той не се води суров) – 3-4 с.л.
прясно изцеден лимонов сок
вода – чиста, филтрирана, изворна – около 100 мл, т.е. двойно повече от количеството на тахана (гъстотата зависи за какво ще го използвате – за мазане, заливане на ястия, …)
хималайска сол
чесън – няколко скилидки (в зависимост колко люто предпочитате) – смачкани в дървено саханче (може и да
не използвате чесъна и така ще получите още по-изчистен и ненатрапващ се вкус)


Начин на приготвяне:

За предпочитане е да използвате съд с обло дъно, за да може по-добре да смесите и объркате съставките.
Изсипете тахана, лимоновия сок и около половината от водата. Разбъркайте, докато не получите гладък сос. А в зависимост от гъстотата, която искате да получите, продължете с постепенното добавяне на вода. След това идва ред на хималайската сол и финно счуканите чесънчета. Може да добавите и някоя ароматна подправка като босилек, джоджен, мащерка, риган … но в този случай предпочетох да запазя чистия вкус, тъй като просото и салатката са с подправки и има опасност да се изпусне моментът с баланс на вкусовете. Бих ви препоръчала да направите няколко вида от този сос (може и не на веднъж image ) – с повече/по-малко вода, с повече/по-малко лимонов сок, с/без чесън, с/без подправки … и ще разберете колко различен и невероятно вкусен може да се получава image
Продължете с бъркането още малко, докато се уверите, че всичко е добре хомогенизирано и преди сервирането полейте просото image

image

Продукти за билковата зелена салата:

зелена салата
различни видове по-дивички зелении – лапад, спанак, коприва, рукола, тученица, щир, кейл, листа на броколи, листа на карфиол, детелина, листа на глухарче
живовляк и т.н.
магданоз – голяма връзка
пресен лук
пресни подправки – мащерка, джоджен, босилек, риган или друго ваше ароматно и любимо тревисто


за овкусяване:

студено пресован зехтин
прясно изцеден лимонов сок
хималайска сол
 

image

Приготвяне:

Подберете няколко вида зеленийки, но не прекалявайте, за да може да се усеща индивидуалния вкус на отделните зеленолистни. Същото се отнася и за подправките – използвайте 2 максимум 3 вида. Нарежете пресния лук, а също и магданоза на ситничко (заедно с дръжките). Овкусяването е добре да бъде направено непосредствено преди сервирането, за да не се получи омекване и „смачкване“ на зеленолистните.

Поднесете ястието от просо със свежата ароматна салатка и се насладете на допълващите се вкусове image

image 

Желая ви приятен апетит

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sourteardrop - консервирани салати от веселия готвач
28.06.2014 15:07
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F
цитирай
2. sourteardrop - сосове от веселия готвач
28.06.2014 15:09
http://www.receptite.com/search.php?gsearch=%D1%81%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5&usr=&cont=417
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4648395
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930