Прочетен: 2703 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 28.06.2014 15:10
Начин на приготвяне: Сусамовият тахан внимателно се разрежда с лимоновия сок и малко вода. Прибавя се счукан чесън и се посолява. По желание може да се добави малко къри. Получения сос е идеален за гарниране на салати, постни кюфтета и др. ястия.
http://www.sveta-petka.com/rezepti.htm
Ароматно просо със свежест, таханов сос и билкова зелена салата -http://www.alfiola.net/aromatno-proso-tahanov-sos-zelena-salata/#sthash.qY2Gfctk.dpuf
През повечето дни това, което ми се яде са само сурови плодове, зеленчуци, ядки …. но има и някои дни, когато ми се прияжда и нещо готвено, топличко и ароматно. Но все пак ако ям готвено, то е един път на ден, много рядко да са два, тъй като чувствам как вътрешната ми енергия се забавя. А когато готвя, обикновено това, което може да остане сурово, го запазвам без да го варя и в последствие го добавям към вече поизстиналото ястие. По този начин храната придобива прекрасна свежест, жизненост, хранителните вещества се запазват и зеленчуците остават ароматни и изпълващи сетивата.
Такава е и тази рецепта … комбинация на просо със свеж копър и доматчета, поляти с таханов сос „Тахини“
Продукти за основното ястие за около 2 порции:просо – 200 гр
домат – 1 голям или 2 по-малки
копър – голяма връзка
подправки:
червен пипер – лют и сладък
джоджен
хималайска сол
Приготвяне:
Сварете просото и в края на готвенето излейте почти цялата вода. Добавете подправките и солта и върнете тенджерата на котлона, като бъркате около половин минута. Дръпнете ястието настрана, оставете го на спокойствие и докато приготвяте останалите неща, просото ще е поело излишната вода, няма да се е получило преваряване и температурата му вече няма да е толкова висока, когато добавите суровите съставки
Ястието от просо го поръсете обилно с нарязан на ситно копър (заедно с дръжките) и малки парценца домат. А от горе го полейте с таханов сос „Тахини“.
Този сос го научих от групичка араби преди около 4-5 години, при едно от качванията си на рилските езера. Но тази история ще ви я разкажа някой друг път … съвсем скоро
За тахановия сос „Тахини“:
пълнозърнест тахан, по възможност суров (използвах на „Тръндеви“, но той не се води суров) – 3-4 с.л.
прясно изцеден лимонов сок
вода – чиста, филтрирана, изворна – около 100 мл, т.е. двойно повече от количеството на тахана (гъстотата зависи за какво ще го използвате – за мазане, заливане на ястия, …)
хималайска сол
чесън – няколко скилидки (в зависимост колко люто предпочитате) – смачкани в дървено саханче (може и да
не използвате чесъна и така ще получите още по-изчистен и ненатрапващ се вкус)
Начин на приготвяне:
За предпочитане е да използвате съд с обло дъно, за да може по-добре да смесите и объркате съставките.
Изсипете тахана, лимоновия сок и около половината от водата. Разбъркайте, докато не получите гладък сос. А в зависимост от гъстотата, която искате да получите, продължете с постепенното добавяне на вода. След това идва ред на хималайската сол и финно счуканите чесънчета. Може да добавите и някоя ароматна подправка като босилек, джоджен, мащерка, риган … но в този случай предпочетох да запазя чистия вкус, тъй като просото и салатката са с подправки и има опасност да се изпусне моментът с баланс на вкусовете. Бих ви препоръчала да направите няколко вида от този сос (може и не на веднъж ) – с повече/по-малко вода, с повече/по-малко лимонов сок, с/без чесън, с/без подправки … и ще разберете колко различен и невероятно вкусен може да се получава
Продължете с бъркането още малко, докато се уверите, че всичко е добре хомогенизирано и преди сервирането полейте просото
зелена салата
различни видове по-дивички зелении – лапад, спанак, коприва, рукола, тученица, щир, кейл, листа на броколи, листа на карфиол, детелина, листа на глухарче, живовляк и т.н.
магданоз – голяма връзка
пресен лук
пресни подправки – мащерка, джоджен, босилек, риган или друго ваше ароматно и любимо тревисто
за овкусяване:
студено пресован зехтин
прясно изцеден лимонов сок
хималайска сол
Подберете няколко вида зеленийки, но не прекалявайте, за да може да се усеща индивидуалния вкус на отделните зеленолистни. Същото се отнася и за подправките – използвайте 2 максимум 3 вида. Нарежете пресния лук, а също и магданоза на ситничко (заедно с дръжките). Овкусяването е добре да бъде направено непосредствено преди сервирането, за да не се получи омекване и „смачкване“ на зеленолистните.
Поднесете ястието от просо със свежата ароматна салатка и се насладете на допълващите се вкусове
Желая ви приятен апетитНародни имена на българските месеци
Лечебните свойства на алое вера
2. утешение
3. за децата
4. библиотека за дечица
5. уродив ради Христа
6. аутсайдери
7. за младите
8. православен каталог
9. muguet blanc
10. български светии
11. църковни сайтове
12. Жития на светиите - Чети-Минеите на св. Дм. Ростовски
13. jeanne d'arc
14. grenouille verte
15. за науката за смъртта - от П. Калиновски
16. шахмат в рая
17. добротолюбие
18. за молитвата
19. Светици с името Виктория в Православната църква
20. Бог е любов
21. да възпиташ християнче
22. църковен вестник
23. икони света гора.зограф
24. православен свят
25. всемирно православие
26. момкови сълзи
27. света гора зограф
28. Свети места вж загубените софийски храмове
29. Душата след смъртта - Йеромонах Серафим Роуз
30. Архимандрит Серафим (Алексиев) — Духовно наследие